De kans dat je meningokokkenziekte krijgt is heel klein. Op dit moment krijgt in Nederland 1 op de miljoen mensen per maand deze ziekte. Omdat meningokokkenziekte wel ernstig is, ontvangen veel jongeren in 2018 of 2019 een uitnodiging voor vaccinatie. Ontvang je geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte? Hier lees je wie er wel en wie er geen uitnodiging ontvangt, en waarom dit zo is. Daarnaast lees je wat je kunt doen als je toch een prik tegen meningokokkenziekte wilt halen. Het is wel goed om te weten dat de beschikbaarheid van het vaccin tegen meningokokken wisselt. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om een prik te krijgen als je geen uitnodiging ontvangt.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

Als je bent geboren in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004, krijg je een uitnodiging voor een prik in maart of april dit voorjaar. Als je in 2003 of 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging voor een vaccinatie in mei of juni. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2018 hebben jongeren die tussen 1 mei en 31 december 2004 geboren zijn, al een uitnodiging ontvangen. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Ik wil mij/mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Kan dat?

Als je (kind) niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W-ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door eind 2018 en komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum van bijvoorbeeld de GGD. Sommige vaccinatiecentra van GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst-en bieden het vaccin aan, andere niet of beperkt. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

Nota Bene: de beschikbaarheid van meningokokken ACWY-vaccin wisselt; soms is er weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je (kind) op eigen initiatief te laten vaccineren.

Heb je onlangs de prik tegen meningokokken al gehaald?

Een uitnodiging voor de vaccinatie op de deurmat, maar je hebt de prik al op eigen initiatief gehaald? Laat het dan via dit formulier weten aan het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu! We registreren de vaccinatie dan en zorgen ervoor dat je geen herinneringen meer krijgt.

Waarom krijgen niet alle kinderen een uitnodiging voor een prik?

Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor oudere tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. We weten dat oudere tieners meer risico lopen op meningokokkenziekte, dat ze vaker drager zijn van de meningokokbacterie en dat ze het meeste bijdragen aan de verspreiding van de bacterie onder de bevolking. Een mogelijke verklaring hiervoor is het sociale gedrag van oudere tieners. Door oudere tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding.