Met 1 prik in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. Door een dunne naald wordt een vloeistof in je arm gespoten. Deze vloeistof noemen we vaccin. Dit vaccin voorkomt dat je ziek wordt. In het vaccin zitten deeltjes van de 4 meningokokken A, C, W en Y. Je kunt geen meningokokkenziekte van het vaccin krijgen, want het zijn deeltjes van dode meningokokken. Vanaf het moment dat het vaccin in je lichaam is opgenomen, kan je lichaam deze meningokokken ‘herkennen’. Dit betekent dat als je na de prik besmet wordt met een van deze meningokokken, je lichaam meteen afweerstoffen maakt tegen de bacteriën. Zo worden ze vernietigd voordat je ziek wordt of iemand anders kan besmetten.

Wie krijgen een prik?

Ben je geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004, of in 2005? Dan krijg je dit voorjaar een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte. In de brief staat waar de prik wordt gegeven. Je hoeft niet te betalen voor de prik.

Als je bent geboren tussen tussen 1 mei en 31 december 2004, dan heb je eind 2018 met de post al een uitnodiging ontvangen om in oktober of november 2018 de prik te halen.

Doet de prik pijn?

Je krijgt 1 prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Tip! Het is handig om een T-shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm. Als het koud is, kan daar natuurlijk een trui of vest overheen, maar die moet wel uit voor de prik.

Bepaal ik zelf wanneer en waar ik de prik haal?

Bij de uitnodiging die je via de post krijgt, zit een brief met een datum, tijdstip en plaats waar je de prik kunt halen. Het is belangrijk dat je er dan ook bent. In de brief staat ook wat je moet doen als je op deze datum echt niet kunt of als je ziek bent.

Je mag zelf beslissen of je de vaccinatie wilt, maar het is beter om er thuis over te praten en samen met je ouder(s) te beslissen. Bij het vaccineren hoeft je vader of moeder niet aanwezig te zijn.

Moet ik voor de prik betalen?

Jij hoeft niet voor de prik te betalen. Neem wel je uitnodigingsbrief en vaccinatiebewijs mee als je de prik gaat halen. Het vaccinatiebewijs zit in dezelfde envelop als de uitnodiging.