Neem het risico niet! Laat je inenten!

FeliceA

Felice kwam er goed vanaf. Een schoolreisje was bij haar waarschijnlijk het moment waarop de ziekte toesloeg. Na een aantal weken in het ziekenhuis kon ze haar leven snel weer oppakken. En toch wil ze je waarschuwen met haar verhaal.

Levensles

Ik heb al jong een levensles geleerd. Ik sta niet meer zo stil bij kleine probleempjes. Mijn beste vriendin en mijn ouders, die merken wel aan mij dat ik een beetje veranderd ben. Maar mijn leven gaat wel gewoon door. Dat ik er goed vanaf gekomen ben, wil niet zeggen dat ik niet besef hoe belangrijk het is om je te laten inenten. 

Schoolreisje

Ik was op schoolreisje geweest naar Berlijn. Daar is het waarschijnlijk door gekomen. Je slaapt wat minder goed, je gaat de stad in. Thuis voelde ik me ontzettend misselijk en heel zwak. Om de tien minuten viel ik in slaap. Mijn ouders wilden met me naar de huisarts. Het was daar al wel meteen duidelijk dat ik bloedvergiftiging had, maar niet wat de oorzaak precies was. Ze stuurden me door naar het academisch ziekenhuis. Ik kreeg infuusjes in mijn arm. Ik had een heel lage bloeddruk. De paniek rondom mijn bed heb ik niet echt meegekregen.

Mazzel

Ik heb geluk gehad. Ik ben meteen goed opgevangen. Er was de eerste dag al vooruitgang te zien. De dokters stelden ook al snel de precieze diagnose.

Mijn ouders waren afwisselend bij mij. Mijn broer zat in een toetsweek. Ik heb op de intensive care gelegen en daarna nog een aantal dagen op de kinderafdeling. Ik kwam in een rolstoel uit het ziekenhuis en moest nog verder herstellen. Mijn spieren waren erg verzwakt. Ik kreeg fysiotherapie. En het was saai! Ik wilde gewoon weer naar school. Ik dacht: ik ga niet blijven zitten! Gelukkig had ik een fijne mentor, die me steunde.

Je

wilt niet zó ziek worden.

Omgeving ingeënt

De mensen om je heen bieden ze vanuit de GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst meteen een inenting aan. Dat was dus wel echt even gênant! Ik had in Berlijn met een jongen uit mijn klas gezoend en dat moest ik dus wel zeggen. Hij is ook ingeënt.

Toch alert

Ik sta niet meer zo bij alles stil. Ik ben lekker naar Lloret de Mar geweest. Ik ga studeren en word ook lid van een studentenvereniging. Die ontgroening zal wel zwaar zijn. Ik ben niet op een soort van missie om te waarschuwen, maar mocht er dan iemand ziek worden, dan zal ik wel opletten.

Het kan echt in een paar dagen misgaan. Als ik zou zien dat iemand hoge koorts heeft, rillingen, niet kan praten, niet meer op zijn benen kan staan... Weet je, je praat met een soort dubbele tong, net alsof je dronken bent.        

Ik zou dan wel vragen: zou het misschien bloedvergiftiging kunnen zijn?